2 hónapos víztakarékos tesztem tapasztalatai – Mentes praktikák

Két hónapja egy kísérletbe fogtam. Vettem a konyhai és a fürdőszobai csaphoz víztakarékos szűrőt. A szűrő lényege az volt, hogy kevesebb vizet enged át a szűrő, de a felépítése miatt ezt elvileg alig-alig vesszük észre, vagyis észrevehetetlenül is spórolunk a vízzel.

A kísérleti időszak alatt annyit tapasztaltam, hogy a konyhai csapra tett szűrő esetén lassabban telik meg a lábas vízzel, de ez nem volt zavaró. Kézi mosogatáshoz azonnal jött a melegvíz, így ezzel sem volt gond.

A fürdőszobaira egy erősebb szűrőt tettem. Ott nagyon furcsa volt, hogy a kézmosásnál szinte habzik a víz és különös módon a meleg víz több másodperc után ért a csaphoz a kinyitás után. Ez azért is furcsa, mert itt közelebb van a bojler a csaphoz, mint  a konyhában.

Most, ennyi idő elteltével látom, hogy ezt egyértelműen az új szűrő okozta.

Vagyis elvileg spóroltam volna a vízzel, ha nem várok dupla időt, hogy meleg vízben mossak kezet.

A konyhai csapnál valami nagyon furcsa dolog történt. Egyszerűen egy almát szerettem volna megmosni, amikor a kinyitott csap felcsapódott a felette levő szekrényre,vagyis  a csaptelep kettétört.

Mondhatom, hogy hirtelen azt sem tudtam, hogy mi a csudát csináljak, hol tudom elzárni a szökőkútszerűen ömlő vizet.

Azóta is az az érzésem, hogy ezt a szűrő okozta, ami nem engedte át a vizet kellőképpen és a víznyomás ereje törte el a csapot.

Aznap a csapcsere után a szűrőket is visszacseréltem.

A vízóraálláson számottevő különbség nem volt  a vízfogyasztásban, így be kellett látnom, hogy a mentes praktikákat sajnos nem mindig érdemes használni.

Törekszünk a családommal a takarékos energia és hulladék felhasználásra, de sajnos ez esetben nem ez volt  a megfelelő praktikus ötlet.

Egy vigasztal, hogy legalább a tudat meg van bennem, hogy megpróbáltam. Pici pénz volt, pici hatékonysággal, de nagy ötlettel. Kár lett volna nem kipróbálni…

_______

Csatlakozzatok a fb oldalamhoz és osszátok meg velünk a saját mentes praktikáitokat!