Szemszárazság ellen – Mentes praktikák

Sok éve műtötték mindkét szememet, azóta nem csak rendszeres szemcseppjeim vannak, hanem folyamatosan kell használnom műkönny terméket is. Sajnos a legolcsóbbaktól begyullad a szemem, így most kb. két hetente fogy el a 3500-4500 Ft áron kapható műkönny. Egy kis matematikával kiszámolható, hogy ez milyen rendszeres kiadást jelent.

A szem kiszáradása nálam furcsán jelentkezik. Sokat dolgozok számítógép előtt, ezt szokták fő oknak nevezni, nálam mégis inkább akkor van nagyobb baj, ha megnézek egy filmet a tv-ben, vagy egy szép tavaszi szeles időben sétálok egyet a szabadban.

Milyen tünettel jár? Szúró, égető érzés a szempen, nehéz még pislogni is, mert hiába pislogok nincs ami nedvesítse a szemem illetve van, de nem elég.

Mivel szeretek kísérletezni magamon, kipróbáltam néhány mentes praktikát szemszárazság ellen.

Próbáltam magamon arctornát és akupresszurát kombinálva pillarebegtetéssel, emeltem a napi torna adagot, hogy a keringés fokozódjon a szememben is, de a legjobban ezek a természetesen, könnyezést váltó mentes praktikák váltak be:

Megnéztem a My Love, My Life jelenetet a  Mamma Mia! 2. részéből…

Lara Fabian dalokat hallgattam…

Bevált az is, ha kerestem olyan filmeket, dalokat, ami után csak mosolyogni, nevetni tudtam, ami jó érzésekkel töltött el, vagy csak egyszerűen flow élményt adott.

Ilyen most Zorán és Palya Bea dala:

Érdekes felismerés volt, hogy a Nia tornában is vannak olyan elemek, melyek a szemszárazságot változtatják nálam. Ági online Nia óráit rendszeresen csinálom, ami egyrészt a keringést javítja, másrészt megtanulunk “nézni”, “látni”, fókuszálni a szemünkkel. A jelenlég, a mostban levés, a testtudat nagyon fontos.

Természetesen a listából nem maradhat ki a kedvencem, a rövid meditáció, amiből többfélét is gyakorlok kedvem, időm, megérzésem szerint.

Kíváncsi vagyok a Ti mentes praktiáitokra is!

______

Csatlakozzatok a fb oldalamhoz és osszátok meg velünk a saját mentes praktikáitokat!